Samen maken we het verschil

Gepubliceerd op 31 oktober 2020 om 12:27

Er zijn op deze planeet meer dan 7,5 miljard mensen, waaronder jij. Iedereen leeft anders en dat is ook te merken in de bijdrages aan een betere leefwereld. Waar de één koud doucht, neemt de ander dagelijks een uitgebreid bad. Waar de één kleding alleen tweedehands koopt, gaat de ander wekelijks op online kledingjacht. Die verschillen blijven, dat kunnen we niet veranderen. Wat we wel kunnen veranderen? Onze eigen leefstijl! Maar heeft dat eigenlijk nog wel invloed?

Het antwoord is: Ja! Alle beetjes helpen, als van de 7,5 miljard mensen de helft besluit de kraan uit te zetten bij het tanden poetsen scheelt dat per persoon nog geen liter per dag, maar bij elkaar opgeteld kunnen we er zwembaden mee vullen. Dat geldt ook voor kleding: Dragen van de 40 mensen maar 10 personen duurzame kleding? Dan is dat nog altijd 10x beter dan een situatie waarin niemand naar duurzame kleding kijkt. 

Daarnaast is er nog iets anders heel belangrijk: Je kunt met jouw goede gedrag ook anderen aan het denken zetten. Als jij besluit een keer vegetarisch te koken voor je vrienden, dan merken zij vanzelf dat het toch verrassend lekker is en wie weet koken zij de volgende keer ook vegetarisch. 

Ten slotte heeft het ook te maken met standaarden. Als iedereen een beetje helpt bij het bijdragen aan een beter klimaat, zal ook het 'normaal' veranderen. Dat zien we soms al met vliegschaamte: Mensen zijn terughoudender met om het even een vliegvakantie boeken, omdat ze in hun achterhoofd weten dat het niet goed is voor het milieu en ze weten dat de mensen om hen heen deze keuze ook niet zouden maken. Als dit nou ook het geval zou zijn met het weggooien van goede spullen en het gebruiken van zóveel plastic? Ik denk dat de wereld er goed op vooruit zal gaan!

In conclusie: Draag met jouw beetje bij! Doe wat je kan, dan maak je de wereld met dat stukje mooier, je zet andere mensen aan het denken en je helpt bij te dragen aan betere standaarden. En last but not least, ik zou heel trots op je zijn :)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.